Het zijn geweldige beelden om te zien.
Bij Argentinië is in de afgelopen jaren de gewoonte ontstaan om gezamenlijk op aanvoerder Lionel Messi te wachten. De manier waarop is geweldig.
De spelers die al klaar staan in de tunnel maken de weg vrij voor de leider. Dat doen zij door aan beide kanten te gaan staan, tot Messi er als laatste aankomt. Zonder een woord te zeggen komt de kleine captain aangelopen, waarna de rest zich achter hem voegt om het veld op te gaan.
Het is een voorbeeld van een gewoonte die onderdeel is van een geheel elftal. Van voetballers is al veel langer bekend dat zij waarde hechten aan bijgeloof en gewoontes. Het is onder meer waarom het nummer 14 van Johan Cruijff bleef hangen.
Cruijff stelde zijn teamgenoten voor om met dezelfde rugnummers te spelen na de winst op PSV. Vaak is een belangrijke overwinning genoeg voor een speler om zaken van die dag te willen herhalen. Dat is hoe je aan een onderbroek speciaal voor de wedstrijden komt.
Manchester City keeper Ederson bekende ooit dat hij al 8 jaar met dezelfde onderbroek speelt. Ik vraag me af hoe de keeper zou reageren als de onderbroek een keer niet te vinden. Spelers zoeken in een wereld vol druk naar houvast in kleine dingen die zij enigszins onder controle hebben.
Ederson zal elke keer dat hij zijn onderbroekje aantrekt het gevoel hebben dat hij doet wat hij moet doen om tot een goed resultaat te komen. Het is waarom spelers een vaste plek moeten hebben in de kleedkamer, of altijd eerst de sok en schoen links moeten aantrekken.
In mijn tijd als voetballer had ik een blauw shirt met nummer 10 erop. Dat shirt ging elke wedstrijd mee, en meestal trok ik deze aan onder mijn wedstrijdshirt. Ik heb 'm nog steeds, en al past het nauwelijks, weggooien gaat niet gebeuren. Wat dat betreft kan ik Ederson wel begrijpen.
Op het veld
Ik zag pas een mooi beeld van Real Madrid middenvelder Jude Bellingham. De jonge topspeler zondert zich altijd even een paar minuten af op het veld. Net voor de groep naar binnen gaat voor het omkleden, kijkt hij wat om zich heen in een leeg stadion.
Het lijkt erop dat de speler deze gewoonte heeft om wat te visualiseren. Mogelijk denkt hij na over hoe hij wil dat de wedstrijd verloopt. Hij ziet misschien de volle tribunes van Bernabeu juichen na een nieuwe overwinning. Andere spelers willen juist zoveel mogelijk praten en grapjes maken.
Net als Messi hebben meerdere spelers de gewoonte dat zij als laatste het veld op moeten. Kolo Touré ging ooit zover hierin dat hij pas na de hervatting van de wedstrijd het veld opkwam toen hij voor Arsenal speelde. Het leverde hem een gele kaart op, en een hoop kritiek.
Ook bij het opkomen van het veld hebben spelers gewoontes die ze moeten helpen. Daarom zie je spelers die als het ware hinkelen wanneer zij het veld opkomen.
Deze voetballers doen uit bijgeloof de eerste stappen met de linker of de rechter. Er is daarnaast natuurlijk het kruisje slaan bij het veld betreden.
Lees Hier Meer:
Wat voetballers doen voor een wedstrijd
Geschreven door: Freddy Gomes, oud-voetballer op niveau en oud-trainer van een vriendenteam. Ik speelde 7 jaar voor Excelsior Rotterdam. Vanaf de C-jeugd (O14) tot aan het tweede elftal. Later speelde ik een aantal seizoenen in de Hoofdklasse. Als trainer werd ik kampioen met mijn vriendenteam in de Reserve 5e Klasse Zaterdag. Ik was tevens de keeper van dat team.