Een terugspeelbal is het moment dat een speler bewust ervoor kiest om de bal terug te spelen op de eigen keeper. De keeper mag deze bal alleen met de voeten behandelen.
Spelers doen dit omdat zij onder druk van een tegenstander even geen andere optie zien. Teams maken vandaag de dag veel gebruik van de keeper in de opbouw. Door de bal eruit te halen naar de keeper kan deze de andere kant op met de bal, of kiezen voor een lange trap naar voren.
Er zijn wel een aantal uitzonderingen op de regel. Keepers mogen een kopbal of bal met de borst, bovenbeen en knie oppakken. Een andere uitzondering is geen bewuste terugspeelbal. Hier is sprake van wanneer een speler bijvoorbeeld bij het wegwerken van de bal deze verkeerd raakt.
De overtreding
Bij een bewuste terugspeelbal mag de keeper de bal dus niet oppakken of met de handen aanraken. Doet de keeper dit toch, dan geeft de scheidsrechter aan de tegenpartij een indirecte vrije trap in het strafschopgebied. De vrije trap mag worden genomen op de plek van de overtreding.
Dus daar waar de keeper de bal pakt of met de hand contact maakt. Soms moet een keeper dit doen om te voorkomen dat een tegenstander een te korte terugspeelbal kan onderscheppen. Dan maakt de keeper de overtreding zodat er niet gescoord kan worden.
Zoals aangegeven is er geen sprake van een terugspeelbal en dus geen overtreding bij een bal die niet bewust wordt terug gespeeld. Hier is sprake van wanneer een speler bij het wegwerken de bal niet raakt zoals bedoeld. Bij het wegwerken wil een speler de bal hard vooruit trappen.
Als de speler de bal niet goed raakt kan deze onverwacht de andere kant op stuiten. Gaat de bal in de richting van de keeper, dan mag de bal worden opgepakt. Dit beoordeeld de scheidsrechter dan als een niet bewuste terugspeelbal. Doorspelen dus.
Een tip
Het is belangrijk om de terugspeelbal in alle gevallen naast de goal spelen. Door dit te doen loopt een team minder risico op het moment van een fout. Keepers maken soms een fout bij het aannemen van de bal. Als de bal wordt gespeeld in de richting van het eigen doel, gaat deze over de doellijn.
Wordt de terugspeelbal links of rechts naast het doel gespeeld en de keeper maakt een fout, dan volgt hooguit een corner. Er kan ook sprake zijn van een communicatiefout tussen keeper en teamgenoot. Misschien komt de keeper net uit op het moment van de pass terug.
Ook hier is de schade beperkt als de bal enkel over de achterlijn rolt. Anders loop je tegen een eigen doelpunt aan, en moet je een onnodige achterstand goed gaan maken.
Speel de terugspeelbal altijd links of rechts naast de goal. Nooit door het midden.
Lees Hier Meer:
Geschreven door: Freddy Gomes