Een rondo is een simpele oefenvorm in het voetbal waarbij de speler(s) in het midden de bal moet zien te onderscheppen, terwijl deze wordt rondgespeeld door de anderen.
De rondo wordt veel gespeeld voor de training. Wanneer spelers het veld opkomen doen zij eerst even een kleine rondo, in afwachting van de rest van de groep. Ondertussen zetten de trainers de eerste oefenvorm klaar.
De rondo wordt groter gemaakt naarmate er steeds meer spelers bijkomen. Een grotere rondo betekent dat er twee spelers in het midden staan, in plaats van één speler zoals bij een kleine vorm. Het gaat in de meeste gevallen om één keer raken, maar dat kan ook anders zijn.
Bij het onderscheppen van de bal wordt er gewisseld. De speler die de bal inleverde gaat naar het midden, en de speler die in het midden stond mag eruit. Gaat de bal uit, dan mag de speler in het midden eruit. De speler die de bal het laatst raakte voor deze uitging moet naar het midden.
Wanneer er twee spelers in het midden staan mag bij een onderschepping of uitbal de eerste speler in het midden eruit. Dit is ook het geval als de bal door de ander wordt onderschept. Wie het langst in het midden staat gaat er het eerst uit.
De oefenvorm kan zowel voor als na de warming-up worden uitgevoerd. De versie van na de warming-up is vaker een kleinere vorm, waarbij de groep wordt verdeeld in twee of drie kleinere rondo's.
Op het hoogste niveau
De rondo zien we terug tot op het hoogste niveau. Een paar jaar geleden mogen we kort meekijken bij een training van Paris Saint-Germain. Ashraf Hakimi is zo ongelukkig om terecht te komen in een kleine rondo met Messi, Neymar, Mbappé en Sergio Ramos.
De arme rechtsback wordt door de sterren gek gemaakt. Op hoge snelheid gaat de bal van voet naar voet. Moeiteloos veranderen zij daarbij van richting. Hakimi kan het al snel niet aan, en gaat naar de grond. De vier barsten in lachen uit. Dat is meteen één van de voordelen van de rondo.
Het biedt spelers de kans om creativiteit en plezier aan elkaar te koppelen. Spelers proberen vaak een 'panna' uit te delen en er wordt veel gelachen. Gun de groep die momenten, maar benadruk wel dat de intentie moet zijn om de oefenvorm goed uit te voeren.
Bij Barcelona speelde men in het verleden een grote rondo met de hele groep. Spelers stonden dan opgesteld rond de middencirkel. De focus lag op de snelheid van de pass. Dat zagen we terug in de wedstrijden van het team. Tegenstanders hadden daar geen antwoord op.
Varianten
De rondo lijkt op het positiespel. Net als bij een positiespel kan je aardig variëren. Een belangrijk verschil tussen de twee is dat er bij een rondo minder sprake is van beweging bij de spelers die aan de zijkant staan. Vooral bij een kleinere rondo gebeurd het bewegen vooral op de voorvoeten.
Door de groep te splitsen in meerdere kleine groepjes kan je rondo's doen van 3 of 4 tegen 1. Het mooie hieraan is dat dit een goede conditionele oefening is, met bal. Spelers in het midden moeten hard werken om de bal te onderscheppen, waarna zij even kunnen rusten als er wordt gewisseld.
Je kan ervoor kiezen om elke keer een minuut lang een speler in het midden te houden. Een conditionele oefening voor de speler in het midden, een technische oefenvorm voor de spelers aan de zijkant. Na de rondo's is het een kleine overgang naar een positiespel.
Een training waarbij de bal veel wordt gebruikt maar één die met de juiste intensiteit conditioneel aardig wat vraagt van spelers.
Lees Hier Meer:
Geschreven door: Freddy Gomes