De conditie van een voetballer bepaalt hoeveel meters deze kan afleggen in een wedstrijd, en de intensiteit hiervan. De conditie van een sporter komt tot stand door de juiste combinatie van training, voeding en rust.
Het conditionele aspect speelt in het huidige voetbal een steeds grotere rol. De sport is sneller en intensiever in vergelijking met jaren terug. Dit heeft te maken met veranderingen in de spelregels als het terugspelen van de bal naar de keeper, de 6 seconden regel en nieuwe buitenspelregels. Daarnaast zorgen technologische en medische ontwikkelingen voor betere omstandigheden.
Belangrijk
Voor spelers is de conditie belangrijk omdat dit ze in staat stelt taken goed uit te voeren. Ben je fysiek niet in orde, dan ben je na een paar korte sprintjes al moe. Hierna is het voor een (directe) tegenstander geen probleem om te profiteren van de fouten die je maakt.
Afhankelijk van wat je probeert te bereiken als voetballer, je conditie en algemene fysieke vormen de basis van je prestaties. Wil je bijvoorbeeld graag basisspeler zijn en je wekelijks onderscheiden, dan moet je veel tijd stoppen in het verbeteren van je conditie. Wat er wordt gevraagd kan ook afhangen van je positie in het veld.
Toen ik de overstap maakte van de O14 (C1) naar de O16 (B1) van Excelsior, werd ik middenvelder. Hiervoor speelde ik vooral als rechtsbuiten of spits. Ik werd door mijn nieuwe trainer als rechtshalf opgesteld, en vond het een heerlijke positie. Het betekende wel dat ik behoorlijk moest werken aan mijn conditie. Als middenvelder moest ik veel meer loopwerk verrichten.
Ik verbeterde mijn conditie door in wedstrijden zoveel mogelijk te lopen. In het eerste deel van de wedstrijd ging het vooral om het volgen van mijn tegenstander. Zo kon ik in het laatste deel, wanneer mijn directe tegenstander vermoeid begon te raken, dit gebruiken om hem te overlopen. Hierdoor kreeg ik meer zelfvertrouwen.
Trainen
Als voetballer zal je moeten werken aan je conditie. Dit kan via een conditietraining, maar je kan ook aan de slag met de bal. De meeste spelers vinden het natuurlijk leuker om veel aan de bal te zijn. Door oefenvormen aan te passen, kan er een conditioneel aspect worden toegevoegd. Een positiespel groter maker betekent dat spelers meer meters moeten afleggen.
Verplicht door bewegen als een regel toevoegen zorgt er ook voor dat spelers meer meters afleggen tijdens een positiespel. Met een kleine positiespel, met twee spelers in het midden, kan je spelers veel laten lopen. Door steeds af te wisselen zijn spelers ondanks het loopwerk veel met de bal bezig. Het spelen van een grotere rondo is ook een goede optie.
Afwerkvormen kunnen door lopen en sprinten eraan toe te voegen een conditioneel element krijgen. Bij het partijspel kan je met bijvoorbeeld 2 tegen 2 en 4 tegen 4 varianten spelen. Door spelers te verplichten constant druk op de bal te houden tijdens deze partijvormen, wordt de intensiteit een stukje hoger.
In de voorbereiding is het gewoon dat voetballers looptrainingen afwerken. De boslopen bij profvoetballers zijn standaard. Ik geloof echter dat het mogelijk is om met de bal dezelfde conditionele basis te leggen.
De trainingen moeten aansluiten op het systeem en de manier waarop gevoetbald moet worden. Zo kan ik mij voorstellen dat de trainingen van Simeone bij Atletico veel in het teken staan van het loopvermogen dat nodig is om op die wijze te kunnen spelen.
De topteams van Simeone uit de CL-finales tegen Real uit 2014 en 2016 legden veel meer meters af dan de meeste tegenstanders.
Lees Hier Meer: