In de toekomst zijn fans mede-eigenaar van het favoriete voetbalteam.
Rond dat idee wil ik steeds meer schrijven op mijn blog. Bij het Duitse FC Sankt Pauli besloten ze een handje te helpen, en gingen een bijzonder experiment aan.
De club uit Hamburg kampte nog met problemen uit de Corona tijd. Schulden moesten worden afbetaald, en de club zat met de stadionhuur. Deze zaken voorkwamen dat er geïnvesteerd kon worden in de selectie. Dat is hard nodig als Sankt Pauli wil overleven in de Bundesliga.
Fans konden voor 850 euro als het ware een stukje van het stadion kopen. Sankt Pauli zet een coöperatie op, om het geheel te kunnen besturen. Dankzij de nieuwe aandeelhouders heeft de club 27 miljoen euro binnen kunnen halen.
Daarmee is de coöperatie van de club grootaandeelhouder van het stadion geworden. Hoe dit verder gaat verlopen moet natuurlijk nog blijken. Duidelijk is in ieder geval dat dit een groot succes is geworden. Andere clubs in vergelijkbare situaties zullen met veel interesse het verhaal volgen.
Mogelijkheden
'Een andere manier van financiering is ook mogelijk in het profvoetbal'. Deze opvallende zin is terug te lezen in een verklaring van de club. Het is 2025, maar dit is de eerste keer dat we een dergelijke actie zien in het Duitse profvoetbal en op het hoogste niveau in Europa.
Nieuwe vormen van financiering bieden clubs en fans grote kansen. Het biedt clubs en fans de mogelijkheid om nog dichter bij elkaar te komen. Sankt Pauli fans die besloten om aandeelhouder te worden kunnen straks in juni een eerste vergadering bij gaan wonen, en mogen stemmen.
Clubs zien het niet altijd zitten om in de handen van rijke buitenlandse eigenaren te komen. Toch zien ze vanwege een gebrek aan creativiteit niet altijd welke opties er zijn. Met name kleine clubs moeten onderzoeken op welke manier het mogelijk is om fans aandeelhouder te laten worden.
Net als bij Sankt Pauli zijn er in ons land clubs die een oplossing zoeken voor het stadion. Clubs zitten soms vast aan een hoge huursom die voorkomt dat er meer geïnvesteerd kan worden in de selectie. Nu het grootaandeelhouder is van het stadion kan het gaan werken aan de volgende stap.
Belangrijk
Het experiment van Sankt Pauli doet mij denken aan een verhaal van jaren terug. Een Private Equity bedrijf was in Japan in gesprek over de aankoop van een honkbalstadion. De analisten van het PE-bedrijf gingen aan de slag om de risico's vast te leggen.
In het rapport namen zij een bijzondere berekening op. Daaruit bleek dat de aankoop van het stadion zelfs in het slechtste geval financieel positief zou kunnen zijn. Als het bedrijf over moest gaan op het smelten van het ijzer en koper van het stadion, zou dat genoeg op kunnen leveren.
Met de verkoop daarvan zou het bedrijf de gehele investering terug kunnen verdienen. Met die wetenschap besloot het de aankoop te sluiten. Het risico kon op die manier worden gedekt. Het zegt genoeg over de waarde van voetbalteams en de stadions waarin zij spelen.
Het betekent ook dat teams die momenteel niet het eigen stadion bezitten daar werk van moeten maken. Sankt Pauli laat zien dat fans daarin een rol kunnen spelen. Clubs hebben duizenden fans die het misschien zien zitten om aandeelhouder te worden.
Als je 10.000 fans hebt die gemiddeld 1000 euro willen investeren heb je het over een bedrag van 10 miljoen euro. Kleinere clubs zullen niet aan 10.000 geïnteresseerden komen, maar hebben mogelijk groepen fans die bereid zijn meer dan 1000 euro in te leggen.
Bedragen die in de KKD en bij de kleinere teams van de Eredivisie kunnen zorgen voor een verdubbeling van het budget. De opkomst van de fan-eigenaar kan voor opschudding zorgen in het huidige voetbal. De kleine club van vandaag is misschien wel de subtopper van morgen.
We gaan bijzondere tijden tegemoet in het voetbal. Een grote rol is daarbij weggelegd voor wat ik de startup-club noem. Daarover een volgende keer meer.
Lees Hier Meer:
Geschreven door: Freddy Gomes, oud-voetballer op niveau en oud-trainer van een vriendenteam. Ik speelde 7 jaar voor Excelsior Rotterdam. Vanaf de C-jeugd (O14) tot aan het tweede elftal. Later speelde ik een aantal seizoenen in de Hoofdklasse. Als trainer werd ik kampioen met mijn vriendenteam in de Reserve 5e Klasse Zaterdag. Ik was tevens de keeper van dat team.