“Je kan een keer falen, maar daarna heb je de keuze of je achter die bal gaat staan.” - Saka
Bukayo Saka is een jongen van bijna 23 jaar.
Op jonge leeftijd heeft hij al veel meegemaakt. Als tiener brak hij door bij het grote Arsenal. De club uit Londen maakt wekelijks veel geld naar hem over voor zijn acties en assists aan de rechterkant. Lang leek het erop dat het dit seizoen zou kunnen leiden tot de landstitel.
Het bleek niet genoeg. Het was opnieuw Manchester City dat de sterkste was in de Premier League. Zijn sterke seizoen leverde weer een plek op in de Engelse selectie. Tijdens het EK van 2024 was Saka een vaste basisspeler aan de rechterkant van bondscoach Gareth Southgate.
Voor de tweede keer op rij leidde de hevig bekritiseerde bondscoach zijn land naar een EK- finale. Op het EK in 2021 speelde Engeland de finale tegen Italië. In de penaltyserie die de wedstrijd moest beslissen was de toen 19-jarige Saka één van de Engelse spelers die misten. Engeland verloor.
Saka en een paar van zijn teamgenoten kregen online te maken met vreselijke opmerkingen. 3 jaar later gaat Saka gewoon weer achter de bal staan. In de kwartfinale tegen Zwitserland staat het na 90 minuten en een verlenging nog steeds gelijk. Er zijn spelers die dan liever geen penalty nemen.
Op jonge leeftijd heeft Saka dankzij de topsport al genoeg mogen leren. Hij weet dat fouten maken en falen onderdeel van het leven zijn. Hoe je omgaat met die gebeurtenissen, dat is het belangrijkste. En dus gaat de jonge buitenspeler ondanks al die moeilijke momenten er weer staan.
Messi
Saka scoort, en uiteindelijk is het Alexander Arnold die Engeland naar de halve finale schiet. Het is rond dezelfde tijd dat Lionel Messi opnieuw faalt vanaf de stip. Tijdens de Copa America wil Messi met een Panenka scoren, maar hij ziet de bal tegen de lat komen.
Messi wordt door velen gezien als de beste voetballer ooit. Toch heb ik hem in zijn carrière vaker zien missen vanaf 11 meter. Wat Messi onderscheidt van de gemiddelde persoon is dat hij er altijd weer gaat staan. Na zijn misser van een paar jaar geleden tegen Chili was hij even klaar.
De druk van het spelen voor Argentinië leek te groot. De misser van Messi betekende dat Chili de Copa America won. De nummer 10 had nog steeds geen prijs met zijn land weten te winnen. Hij zou nooit in de buurt komen van Diego Maradona. Vergelijken was als schelden.
Messi had als international kunnen stoppen. Accepteren dat er niet inzat voor hem. Anderen de kans geven om het te proberen. Zo zitten topsporters niet in elkaar. Gelukkig maar, want een paar jaar verder is Messi met Argentinië wereldkampioen, en tweevoudig Copa America winnaar.
Het is zo belangrijk dat we goed beseffen dat toppers net als iedereen falen. Het grote verschil zit in hoe toppers omgaan met teleurstellingen. Topsporters vinden een manier om daarmee om te kunnen gaan. Ze laten zich niet definiëren hierdoor, en weten het zelfs als brandstof te gebruiken.
Gewichtheffer Oscar Figueroa deed mee aan de Olympische Spelen van 2004, 2008 en 2012. Goud winnen lukte hem niet. Tot in 2016. 12 jaar na zijn eerste poging won hij goud in Rio de Janeiro. Het leven is falen en opstaan. Topsporters weten dat als geen ander.
Lees Hier Meer:
Geschreven door: Freddy Gomes