Dispensatie is de toestemming die je krijgt van de KNVB om langer in een leeftijdscategorie uit te komen, terwijl je daar eigenlijk te oud voor bent.
We zien dit voorkomen bij kleine clubs die niet in elke leeftijdscategorie teams hebben. Deze clubs kunnen voor jeugdspelers dispensatie aanvragen, waardoor zij een jaar langer in de oude categorie mogen blijven spelen. Neem als voorbeeld een kleine club met een O14 en een O18.
Vanwege het ontbreken van een O16 kan de club voor spelers dispensatie aanvragen. Spelers die eigenlijk door zou moeten stromen naar de O16 (of O15) blijven uitkomen voor de O14. Dit omdat zij nog te jong kunnen worden gevonden voor het uitkomen in een O18.
In het profvoetbal moet er dispensatie worden aangevraagd voor een trainer wanneer deze niet beschikt over de juiste papieren. In de Eredivisie en KKD moeten trainers beschikken over UEFA Pro/Voetbal Coach 5 (vroeger Coach Betaald Voetbal). Dit is het hoogste diploma voor trainers.
Assistenten hebben niet altijd dit diploma. Dat is geen vereiste. Wil een club de assistent (tijdelijk) doorschuiven bij ontslag van de hoofdtrainer, dan moet er dispensatie worden aangevraagd. De KNVB zal dit in eerste instantie goedkeuren, maar niet voor langere tijd.
Mijn dispensaties
Als jeugdspeler had ik twee keer te maken met dispensatie. Niet omdat er bij Excelsior een leeftijdscategorie ontbrak. Na een jaar bij de club moest ik naar de O16. Ik was klein, en vooral fysiek niet goed genoeg om die stap te maken. Als ik overging, moest ik naar de O16-2.
Er was een andere optie. De club kon dispensatie aanvragen, op basis van mijn fysieke profiel. Dankzij de toestemming van de KNVB, bleef ik een extra jaar in de C1 (O14). Hierdoor kon ik blijven spelen op het hoogste niveau, tegen spelers die fysiek gelijk waren of net wat sterker.
Dat jaar zette ik mijn ontwikkeling door. Ik bleef wisselvallig, maar mijn zelfvertrouwen nam toe. Ik wist dat er vanwege mijn leeftijd anders naar mij werd gekeken. Het lukte dat seizoen om de trainer van de B1 (O16) ervan te overtuigen dat ik klaar was voor de stap.
Na een jaar in de B1, deed zich hetzelfde voor. Ik was nu 16, maar nog steeds klein. De trainer van de B1 vond het een goed idee om nog een halfjaar met mij door te gaan. Ik zag de A2 (O18-2) niet zitten. Voor de O18-1 was ik nog niet goed genoeg. Gelukkig groeide ik in die zomer wat.
Ik trainde in de sportschool bij, en kwam vol vertrouwen aan bij de club voor de voorbereiding. In de winterstop van dat seizoen maakte ik zoals afgesproken de stap naar de O18. Ik groeide gelukkig nog wat, en werd fysiek sterker.
Door dispensatie aan te vragen kon ik mij als kleine voetballer blijven ontwikkeling. Ik was anders nooit zover gekomen als speler.
Lees Hier Meer
Hoe word je een betere middenvelder?
Geschreven door: Freddy Gomes, oud-voetballer op niveau en oud-trainer van een vriendenteam. Ik speelde 7 jaar voor Excelsior Rotterdam. Vanaf de C-jeugd (O14) tot aan het tweede elftal. Later speelde ik een aantal seizoenen in de Hoofdklasse. Als trainer werd ik kampioen met mijn vriendenteam in de Reserve 5e Klasse Zaterdag. Ik was tevens de keeper van dat team.