Ronaldo Luis Nazario de Lima, R9, was medeverantwoordelijk voor de 5e wereldtitel van Brazilië. In 2002, toen velen zich afvroegen of hij ooit op het hoogste niveau terug zou keren, scoorde hij 2x in de WK-finale tussen Brazilië en Duitsland.
In 1994 was hij er al bij als 17-jarige. Toen pakten de Brazilianen wereldtitel nummer 4. In 1998 ging het mis na een myterieus voorval net voor de aftrap tegen de Fransen, toen Zidane zijn land leidde naar de titel in eigen land .
Tijdens het WK van 2006 wist het elftal met de fantastische aanvallers geen indruk te maken. En in 2010 was Ronaldo er al niet meer bij. Toen kwam hij in eigen land uit voor het grote Corinthians uit de stad São Paulo. Ondanks vele fysieke problemen gaf Ronaldo toen nog niet op.
Na een lange carrière in het buitenland, waar hij uitkwam voor PSV, FC Barcelona, Real Madrid Inter Milan en AC Milan, wou Ronaldo weer uitkomen in de eigen competitie. Bij zijn laatste club AC Milan was al te zien dat Ronaldo moeite had om de kilo's van het lichaam af te houden.
Hij was opnieuw naar Milaan getrokken nadat er een eind kwam aan zijn verblijf bij Real vanwege problemen met trainer Capello, die onder meer te maken zouden hebben met zijn gewicht. Zijn verblijf bij AC Milan eindigde met een nieuwe knieblessure, waarna zijn contract niet werd verlengd.
In eigen land werkte hij bij Flamengo aan zijn herstel, en liet de leiding weten hem graag aan de selectie toe te willen voegen. Toch kwam het er niet van, en dus trok hij naar rivaal Corinthians.
Op een dag kreeg Ronaldo tijdens een persconferentie de vraag van een journalist waarom er sprake leek te zijn van een gebrek aan toewijding van zijn kant. Hij antwoordde het volgende:
“Ik ben 33 jaar oud. Ik heb 8 operaties achter de rug. Hierdoor voetbal ik met veel pijn. En toch moet ik hier zitten, en dit soort vragen aanhoren van jullie over mijn gedrag.”
Ronaldo hield zich duidelijk in, al gaf hij duidelijk aan waarom er zeker geen sprake is van een gebrek aan toewijding. Door elke dag op het veld te staan zette hij zijn fysieke toekomst zelfs op het spel, maar het enige waar het om ging in de pers was zijn gewicht.
Het deed hem veel pijn. Je weet nooit wat er speelt in het leven van een ander.
Het is heel makkelijk om te concluderen dat iemand niet goed speelt, of meer zou kunnen doen. Veel lastiger is het om met iemand in gesprek te gaan, om erachter te komen wat er speelt in het leven van een speler. Hoe is de thuissituatie? Zijn er andere problemen?
Soms lopen spelers rond met problemen waarvan niemand het bestaan afweet, en voelen zij zich alleen. Het is makkelijk om te oordelen over het gedrag van spelers. De drive om iets te bereiken, zowel bij de profs als amateurs, kent ook een andere kant.
Spelers gaan op een andere manier om met tegenslagen en teleurstellingen. Soms kan praten helpen.
Je weet nooit wat er speelt. Ga met elkaar in gesprek.