De WK-finale van 1978 zit al in de blessuretijd op het moment dat Oranje nog een vrije trap mag nemen op eigen helft. De stand is op dat moment 1-1.
Nederland is net als Argentinië tweede geworden in de groep. In de tweede ronde, opnieuw in een groep, doen beide landen het beter. Oranje zorgt voor revanche op West-Duitsland door gelijk te spelen en de groep te winnen. Italië en Oostenrijk worden verslagen.
Dat Nederland het zo goed doet is een verrassing. Het team was vier jaar eerder geweldig. Maar veel lijkt in 1974 af te hangen van Johan Cruijff. De nummer 14 van Oranje is er in Argentinië niet bij, waardoor het team door velen minder wordt ingeschat.
De invloed van Cruijff was inderdaad enorm, maar met een aardige kern van spelers die er in '74 ook bij waren. Jan Jongbloed, Johan Neeskens, Wim Jansen en Rob Rensenbrink zijn een aantal spelers die er in Duitsland ook al bij waren. Het team heeft ervaring genoeg.
Voor de Argentijnen betekent het de eerste WK-finale sinds 1930. Toen vond het WK voor het eerst plaats. Organisator Uruguay was toen met 4-2 te sterk. Nu is Argentinië zelf de host van het WK, en dus wordt er veel verwacht van het elftal.
De paal
Rob Rensenbrink is net als in 1974 de linksbuiten van Oranje. De behendige nummer 12 is één van de spelers die het gemis van Cruijff op moet vangen. Zijn 2e plek bij de Ballon d'Or verkiezing van 1976 toont aan hoe hij wordt gezien door de voetbalwereld. Rensenbrink is een grote speler.
Met 5 doelpunten, waaronder een hattrick tegen Iran, leidt hij Nederland naar de finale. Alleen de Argentijnse nummer 10 Mario Kempes scoort vaker. De wedstrijd lijkt af te gaan op een verlenging. De blessuretijd loopt al wanneer Oranje nog één keer naar voren mag.
Er wordt gefloten voor een overtreding. Vrije trap Nederland. De bal ligt op een paar meter van de middenlijn. De lange bal gaat door de lucht, in de richting van de Argentijnse 16. In de 16 meter stuit de bal langs de rechtsback, en komt terecht bij Rob Rensenbrink.
De Argentijnse keeper weet snel te reageren, en verkleint het doel door uit te komen. Toch weet de linksbuiten de bal langs de keeper te krijgen. Terwijl keeper Fillol botst op Rensenbrink, houdt heel Argentinië de adem vast. De bal komt tegen de paal. En komt terug het veld in.
Oranje verliest de wedstrijd na verlenging. Met één bal gaat het wereldkampioenschap en de Ballon d'Or aan Rensenbrink voorbij. In plaats van nummer 1, moet hij het bij de verkiezing doen met de 3e plaats.
Rob Rensenbrink zal voor altijd worden herinnerd als de voetballer van die bal op de paal. Daarmee wordt de buitenspeler behoorlijk tekort gedaan. Met zijn doelpunten en assists was het aan de nummer 12 te danken dat Oranje in die finale stond. Om Cruijff te vervangen moet je een grote zijn.
10 jaar later zou een andere nummer 12 het Nederlands Elftal aan de eerste Europese titel helpen. Marco van Basten begon het toernooi op de bank vanwege een blessure.
Daarna wees de spits met zijn goals Oranje de weg naar de enige titel die het tot nu toe heeft behaald.
Lees Hier Meer:
Het rugnummer van Van Basten op het EK in 1988
Geschreven door: Freddy Gomes