De grootste internationale voetbaltoernooien zijn het WK (het wereldkampioenschap) en het EK (het kampioenschap van Europa).
Tegenwoordig hebben we ook de Nations League, waarvan de finaleronde kan worden gezien als een klein 'eindtoernooi'.
Tijdens een EK en zeker een WK zijn alle ogen een paar weken lang gericht op de beste voetballers die er zijn. Er zijn fans die alles kijken. Ik keek vroeger elke oefeninterland en miste geen kwalificatieduel, ook die tegen de kleinere landen wou ik graag zien.
Er zijn echter genoeg voetbalfans en kijkers die alleen inschakelen tijdens een groot toernooi. Het zou alleen al daarom voor de herkenbaarheid van de spelers een goed idee zijn om over te gaan op nieuwe regels rond rugnummers.
Deze nummers zijn ooit juist daarvoor in het leven zijn geroepen, en hebben nog steeds een belangrijke functie. Het helpt niet dat fans wereldwijd tijdens een groot toernooi in veel gevallen te maken krijgen met spelers die verplicht zijn andere rugnummers te gebruiken dan bij de club.
De UEFA én de FIFA hebben al vele jaren de regel dat spelers gebruik moeten maken van opeenvolgende rugnummers, zoals 1 t/m 22 of 1 t/m 23. Inmiddels, met de uitbreiding van selecties, moet er gebruik worden gemaakt van de nummers 1 t/m 26. Hoe lang voordat dit gaan veranderen?
Hoge rugnummers
Bij Oranje zien we met Jeremie Frimpong een mooi voorbeeld. De wingback van Bayer Leverkusen maakt een fantastisch seizoen mee. Onder leiding van Xabi Alonso werd de ploeg kampioen, en zette een serie van liefst 50 wedstrijden ongeslagen neer. Frimpong is bij zijn club de nummer 30.
Tijdens het EK zal hij voor Oranje uitkomen met rugnummer 12. Spelers die wekelijks bij de club uitkomen met rugnummers boven de 26, en hierom bekend staan, moeten switchen. Bij de Engelsen zijn er een aantal spelers die tijdens het EK met een ander rugnummer zullen gaan spelen.
In het stuk over spelers die nog steeds spelen met hetzelfde rugnummer ging het over 3 spelers van de Engelse selectie. Phil Foden (47), Alexander Arnold (66) en Declan Rice (41) voetballen nog steeds met hetzelfde rugnummer waarmee zij doorbraken in de Premier League.
Wanneer zij voor Engeland spelen moeten de drie kiezen voor een ander rugnummer, vanwege de regels. Een ander voorbeeld zien we bij België. Daar speelt Romelu Lukaku vaak met rugnummer 10. De spits speelt in Italië met nummer 90, voor het tweede seizoen op rij.
In mijn stuk over het iconische rugnummer 99 ging het onder meer over de keepers Donnarumma (PSG) en Diogo Costa (FC Porto). Beiden spelen voor hun club met nummer 99. Dit heeft te maken met het geboortejaar, want beiden zijn geboren in 1999.
Donnarumma moest tijdens zijn eerste jaar in Frankrijk nog spelen met een ander rugnummer vanwege de toenmalige regels in dat land. Toen dat een jaar later weer mocht, ging hij meteen weer terug naar het spelen met zijn rugnummer 99. Daar staat hij inmiddels gewoon om bekend.
Wanneer zij spelen voor Italië en Portugal moeten zij zich aanpassen, en keepen dan met een ander rugnummer. Niet het nummer waar zij bekend om staan wanneer zij uitkomen voor hun clubs.
Verwachting
Ik schrijf dit stuk omdat mijn idee is dat de veranderde rugnummers van spelers tijdens interlands geen toegevoegde waarde hebben. Dat hebben de eigen, vast nummers juist wel.
Spelers hebben een vast rugnummer bij de club, waarvoor zij wekelijks op het veld staan. Naast de competities zijn er ook internationale wedstrijden. De rugnummers van spelers vertegenwoordigen in veel gevallen een behoorlijke commerciële waarde.
Dit zal alleen nog maar toe gaan nemen, en de UEFA en FIFA kunnen hier met behulp van de vaste rugnummers alleen maar van profiteren.
Wat dan overblijft is dat spelers onderling afspraken moeten maken wanneer er twee spelers zijn die hetzelfde nummer willen hebben. Dat hoeft geen probleem te zijn. Zinedine Zidane speelde eigenlijk altijd met een nummer voor zijn land, en een ander voor zijn clubs.
Waar het op dit moment vooral om gaat, is dat er een regel bestaat waar niemand wat aan heeft. Tijd dat hier verandering in komt. Ik denk dat we dit de komende jaren gaan zien.
Lees Hier Meer:
Geschreven door: Freddy Gomes