Terug naar site

Het belang van de ontsnappingsclausule

27 maart 2025

Een ontsnappingsclausule kan meerdere dingen betekenen. In dit stuk wil ik het hebben over het opzeggen van de overeenkomst bij degradatie.

Er bestaan andere vormen van ontsnappingsclausules. Een voorbeeld is de zogeheten vertrekclausule. Ik link beneden naar een stuk hierover, en ook de afkoopclausule.

Elk voetbalseizoen moeten er minimaal twee teams afscheid nemen van de Eredivisie.

Bij degradatie moeten clubs meerdere problemen zien op te lossen. Voetballen in de KKD betekent minder inkomsten. Tegelijk hebben clubs te maken met dure doorlopende contracten.

Die contracten zijn vaak gesloten met het oog op de Eredivisie begroting. Om op het hoogste niveau te kunnen concurreren moeten clubs salarissen van anderen matchen. Doen zij dit niet, dan kiezen spelers voor andere clubs. Bij degradatie zitten zij met meer uitgaven dan inkomsten.

Ontsnappen

Een ontsnappingsclausule geeft club en speler de optie om de overeenkomst op te zeggen. Spelers willen niet altijd in de KKD uitkomen, en de club wil voorkomen dat het bij degradatie Eredivisie salarissen moet uitbetalen. De clausule biedt dan uitkomst.

Clubs die geen stabiliteit hebben in de hoogste afdeling moeten de clausule gebruiken. Doen zij dit niet, dan zetten zij misschien wel miljoenen op het spel. Sunderland degradeerde ooit uit de Premier League. Dat was een probleem. De club degradeerde daarna direct nog een keer.

Twee jaar nadat de club uitkwam in één van de grootste competities ter wereld, was Sunderland een League One club. De leiding zat met peperdure contracten, en spelers die geen trek hadden in het derde niveau van Engeland. Er zat niets anders op dan onderhandelen met de spelers en adviseurs.

De spelers wisten dat zij konden afwachten. Bij clubs in de Championship zouden zij een stuk minder gaan verdienen. Als het voorstel van Sunderland niet voldoende zou zijn, konden zij gewoon wachten en het salaris opstrijken. Het resultaat was een enorme kostenpost voor de club.

Stabiel

In Nederland is het niet mogelijk om twee keer achter elkaar te degraderen. Wel moeten clubs rekening houden met het scenario van degradatie. Dat betekent dat er een groep teams is die niet op de zaken vooruit kunnen lopen. Het risico van willen concurreren met anderen is mogelijk te groot.

Crystal Palace voorzitter Steve Parish heeft als doel van de club een stabiele Premier League club te maken. Palace komt al 12 seizoenen uit in de Premier League, maar dat doel is volgens hem nog niet bereikt. Ik vind dat een goed voorbeeld omdat andere clubs te snel willen gaan.

Aan de andere kant van een risico tref je een beloning. Maar risico's nemen omdat anderen dat doen is niets meer dan de kudde volgen. Het nemen van intelligente risico's die onderdeel vormen van het eigen beleid is een ander verhaal. Die risico's moet je managen.

Dit kan je doen door meer geld uit te geven in de Eredivisie, terwijl je vooraf maatregelen treft voor eventuele degradatie. Dat doe je onder meer door te werken met een ontsnappingsclausule.

Lees Hier Meer:

Wat is een afkoopclausule?

Geschreven door: Freddy Gomes, oud-voetballer op niveau en oud-trainer van een vriendenteam. Ik speelde 7 jaar voor Excelsior Rotterdam. Vanaf de C-jeugd (O14) tot aan het tweede elftal. Later speelde ik een aantal seizoenen in de Hoofdklasse. Als trainer werd ik kampioen met mijn vriendenteam in de Reserve 5e Klasse Zaterdag. Ik was tevens de keeper van dat team.