Rene Meulensteen werkte bij Manchester United met de grote Sir Alex Ferguson.
Van de podcasts die ik regelmatig luister van spelers of trainers is dit misschien wel de beste. Meulensteen neemt ons mee naar de tijd van één van de beste teams ter wereld. De Nederlandse trainer is de man die de trainingen verzorgde voor Ferguson.
Meulensteen kent twee periodes bij de Engelse topclub. Eerst werkt hij een paar jaar bij de jeugdafdeling. Daarna is hij één seizoen trainer van het reserve-elftal. Hierna volgt een baan als hoofdtrainer bij Brondby in Denemarken. Een jaar later keert hij terug bij United.
Deze keer sluit hij aan bij het team van Ferguson, in de rol van 'first team coach'. Meulensteen krijgt van Ferguson een aantal kernwaarden mee. De trainer dient zich voor de trainingen te richten op een aantal aspecten, maar krijgt verder de vrijheid om dat op zijn manier in te vullen.
Ferguson's Regels
Meulensteen neemt ons in het gesprek mee naar het moment dat hij op kantoor wordt geroepen door manager Ferguson. De twee spreken af dat er een aantal zaken centraal moeten staan in de manier waarop het team speelt. Ferguson heeft wat dingen op een bord geschreven voor Meulensteen.
In verdedigend opzicht wil de Schotse manager zien dat er hoog druk wordt gezet op de bal. Ferguson wil dat het team ook in staat is om lager op het veld compact te staan. Van daaruit moet er in de omschakeling worden gezocht naar de counter.
Meulensteen krijgt van Ferguson te horen dat het in balbezit draait om het baltempo. De beste teams zijn in staat het tempo af te wisselen, waarbij ze uit het niets weten te versnellen. De gouden regels in balbezit zijn vooruit denken, kijken en spelen.
In balbezit moeten spelers zorgen voor loopacties. Ferguson spreekt over loopacties aan de andere kant van 'the midline'. Dit is een lijn door het midden van het veld, in de lengte. Is de bal op de rechterkant van het veld, dan moeten de loopacties aan de linkerkant worden gebruikt.
Als laatste krijgt Meulensteen van Ferguson vier kernwoorden mee voor de aanval. De manager wil snelheid, kracht, diepgang en onvoorspelbaarheid zien in de aanvallen van United. Met die informatie moet Meulensteen aan de slag om de trainingen van United vorm te geven.
Succes
Dat Meulensteen slaagt in zijn taak is duidelijk. Drie keer wordt United kampioen van de Premier League. In 2008 wint het team de CL-finale van Chelsea, terwijl het twee keer een CL-finale verliest van een onverslaanbaar Barcelona.
Het succes van United is onder meer te danken aan wat 'Fergie Time' wordt genoemd. Man U weet vaak toe te slaan in de laatste minuten van een wedstrijd. Denk alleen al aan de CL-finale van 1999 tegen Bayern München. De ploeg zet dat door onder Meulensteen.
De Nederlander traint met het team op het goedmaken van een achterstand in de laatste tien minuten. Hoeveel ballen krijgt het team in de 16 van de tegenpartij? Daar is de oefening op gericht. Dan zegt Meulensteen iets dat hem voor mij zo sterk maakt.
Hij weet de situatie om te draaien. Er staan volgens hem niet maar een paar minuten op de klok. Het is zo dat er nog een paar minuten te spelen zijn, waarin van alles kan gebeuren. Zijn spelers moesten het geduld en de rust opbrengen om ook in die laatste minuten kwaliteit te leveren.
Luister
Trainers die luisteren (of kijken) naar het gesprek met Meulensteen zullen hier veel van leren. Het is het waard om dit gesprek op te slaan en hier zo nu en dan naar te luisteren. Het is fantastisch dat het normaal is dat wij kunnen leren van de zeer succesvolle technische staf van Manchester United.
Maak aantekeningen van de voor jou meest opvallende opmerkingen, en ga hiermee aan de slag. Dit gesprek zal van jou een betere trainer maken, los van je niveau en/of ervaring.