Wie met een nieuwe gewoonte begint, moet je dit zo makkelijk mogelijk maken.
Veranderen is al een uitdaging op zich. Maak het niet nog lastiger door meteen teveel van jezelf te eisen. Dan kan later altijd nog. Focus in eerste instantie op het volhouden van de gewoonte.
De resultaten die je wilt zien bereik je door het volhouden. Dat kan alleen als je de gewoonte zo ontwerpt dat het goed te doen is. Neem als voorbeeld iemand die het sporten graag wilt oppakken.
Velen zijn geneigd om van nul naar vier of vijf keer in de week te willen gaan. Hiermee maak je het jezelf wel heel moeilijk. Ik snap het idee dat je dat misschien juist nodig hebt, maar het werkt averechts. Als je van nul naar vier keer trainen wilt, voelt een week met drie trainingen als falen.
Iemand die besluit om bij 1 of 2 keer te beginnen, en dit daarna opvoert naar drie keer, ervaart dat als een overwinning. Beide personen trainen die week 3 keer. Toch ervaart de één het gevoel van momentum, en de ander voelt dat de missie aan het falen is. Begin klein, wen en breid uit.
Plaats het doel van 4 of 5 keer in de week trainen wat verder in de toekomst. Het verlaagt de druk die je dan voelt. Je geeft jezelf veel meer tijd om te wennen aan je nieuwe gewoonte en levensstijl. Want dat is wat het moet worden. Een manier van leven voor de lange termijn.
Door jezelf meer tijd te geven kan je de lat hoog leggen terwijl je toch in alle rust kan werken aan wat belangrijk voor je is. We verzetten ons tegen lange termijn denken, en ondertussen worden we ouder. De jaren vliegen voorbij, en we beseffen dat we het net zo goed wel hadden kunnen doen.
Veranderen wordt moeilijker als je de tegenvallende resultaten van meerdere pogingen voelt. Die pogingen falen omdat er vanaf het begin een enorme drempel is om tot prestaties te komen. Je hebt tijd nodig om echt iets te kunnen bereiken, en dat geven de meeste mensen zichzelf niet.
Even terug naar het voorbeeld van iemand die het sporten op wil pakken. Die persoon kiest ervoor om klein te beginnen. 2 keer in de week naar de sportschool. Maandag en donderdag. Week 1 zit erop. Het is gelukt. 2 keer gaan trainen. Het voelt goed, en er wordt uitgekeken naar de volgende week.
Die persoon komt er nu achter hoe het werkt als je 2 keer in de week naar de sportschool gaat. Hoe doe je dat na werk? Op welke tijd kan je het beste eten? Hoe druk is het op de weg en in de sportschool? Komt een andere dag misschien beter uit?
Door voor 2 keer in de week te kiezen, is de aanpassing net wat makkelijker. Deze persoon heeft op die andere dagen de tijd om na te denken over hoe de nieuwe gewoonte het beste kan worden toegepast in combinatie met andere verplichtingen.
Zo kan deze persoon die 2 dagen er echt goed in krijgen. Het 2 keer trainen wordt na een tijdje net zo gewoon als andere zaken die al jaren onderdeel zijn van het leven. Dat kan maanden duren, maar dat doet er niet toe. Waar het wel om gaat, is dat de gewoonte een lang leven krijgt.
Daarna kan de persoon uit het voorbeeld er altijd voor kiezen om naar 3 of zelfs 4 keer trainen te gaan. Op dat moment heeft de persoon ervaring met het inpassen van een nieuwe gewoonte, waardoor de uitbreiding ook weer een kleine stap is. Het vergroot de kansen op succes.
Maak het makkelijk. Begin klein. Want wat je vooral niet wil doen, is je reeks onderbreken. Zolang je dat niet doet, blijf je gemotiveerd om door te zetten.
Zo kan je beter en slimmer worden rond de gewoonte die je probeert te vormen.
Lees Hier Meer: Maak van je Persoonlijke Ontwikkeling een prioriteit
Geschreven door: Freddy Gomes