Als trainer van mijn vriendenteam besloot ik om vooral geen druk te zetten vooruit.
Ik zag het niet zitten om met het team onze tegenstanders te helpen. In mijn ogen is druk zetten heel erg lastig voor de meeste teams, waardoor er grote fouten worden gemaakt. Druk zetten vraagt conditioneel veel van spelers.
Daarnaast komt er ook tactisch vermogen bij kijken. Spelers moeten in staat zijn goed te reageren op verschillende situaties. Wij trainden als vriendenteam maar 1x in de week, en in de meeste gevallen was dat niet eens met een complete selectie.
Vanwege bovenstaande redenen koos ik er ook voor om van het opbouwen geen prioriteit te maken. Zelfs bij de profs zien we hoe moeizaam dat kan gaan, laat staan op het niveau van de Reserve 5e Klasse. Het risico van fouten bij zowel het druk zetten als het opbouwen vond ik te groot.
Met één training in de week moesten er keuzes worden gemaakt. Ik besloot dat het team zich vooral moest richten op het compact verdedigen (eigen helft) én het gebruik maken van individuele kwaliteiten in balbezit.
Slechte uitvoering
In onze eerste twee seizoenen, speelden we met veel ruimte in de rug terwijl er op de meeste momenten geen druk op de bal was. Ik schreef over dit onderwerp in 'Zonder druk op de bal moet de laatste lijn zakken'. Geen druk en een hoge laatste lijn betekende heel veel tegendoelpunten.
Mijn keuze voor het inzakken en compact verdedigen moest zorgen voor meer vertrouwen na twee zware seizoenen. Mijn verwachting was dat we zeker in de eerste paar maanden van het druk zetten tegen goed voetballende teams zouden worden weggespeeld.
Op een dag speelden we thuis tegen Capelle, een concurrent om de titel. Voor mij voetballend de beste ploeg uit de competitie. Uit het niets zetten we vanaf rechts druk op de linksback van de tegenpartij. Een deel van het team schuift mee naar voren. Ik zie de twijfel in een paar anderen.
De goede opbouw van Capelle speelt ons nog verder uit elkaar, en een paar seconden later ligt de bal achter mij in het net. Door druk te gaan zetten hebben wij de tegenstander geholpen met het vinden van de ruimte. Dankzij de kwaliteit van de spelers wisten zij dit af te straffen.
Dit wat voor ons een goede herinnering. Het elftal had aangetoond goed compact te kunnen verdedigen. Druk zetten is niet hetzelfde. Wat we op een gegeven moment goed konden doen, moesten we vooral op blijven focussen. Opeens andere dingen gaan doen leek mij niet logisch.
Op ons niveau moest ik mij als trainer aanpassen aan de groep. Andersom zou niet gaan werken. Ik kon geen dingen vragen van de groep die zij niet zouden kunnen uitvoeren. De basis van een goede organisatie bij balbezit tegenstander kon ik vrij snel op het team overbrengen.
Besluit je het druk zetten onderdeel te maken van je spel, ga daar dan helemaal voor. Maak het één van de pijlers van de ploeg. Er mag zeker niet worden onderschat hoe moeilijk het kan zijn, en wat er allemaal moet kloppen om dit goed uit te voeren.
Je zal het elftal en zelfs je selectie met het druk zetten in gedachte moeten indelen.
Geschreven door: Freddy Gomes
Lees Hier Meer: Voetbal Tactics Blog