Clubs in Nederland moeten voor 1 april contracten formeel opzeggen.
Dat wil zeggen dat clubs volgens de regels tot 31 maart hebben om een aflopende overeenkomst schriftelijk te bevestigen. Blijft die bevestiging uit, dan wordt het contract in principe automatisch voor een jaar verlengd.
Het kan gebeuren dat een club dan nog een jaar een speler onder contract heeft staan die eigenlijk mocht vertrekken. Voor de club zit er niets anders op dan de verlenging te respecteren als de speler blijft. Een optie is dan om over te gaan op gesprekken die leiden tot ontbinding van het contract.
De regels rond het opzeggen van aflopende contracten staan in de CAO voor contractspelers. Dit betekent dat clubs verplicht zijn om deze regels te hanteren. De CAO voor profvoetballers komt onder meer tot stand dankzij het werk van de VVSC, de vakbond voor profvoetballers in Nederland.
Het is daarom van belang dat clubs op tijd het einde van een contract bevestigen. Wat we zien is dat clubs dit doen en daarna alsnog in gesprek gaan met spelers die zij zouden willen behouden. Er vinden dan onderhandelingen plaats om tot een nieuwe verbintenis te komen.
Het kan zijn dat een speler de opties op een rijtje wil zetten. De transfervrije status biedt misschien mogelijkheden die anders niet voorbij zouden komen. Met een reeks clubs in binnen- en buitenland die de speler willen vastleggen, heeft de speler een goede positie om vanuit te onderhandelen.
Spelers met een aflopend contract die van de club mogen vertrekken krijgen een bevestiging, en kunnen op zoek naar een nieuwe werkgever. Zij mogen vanaf 1 januari al in gesprek met clubs die interesse hebben. Helaas lukt het transfervrije spelers niet altijd om een geschikte club te vinden.
Een voorbeeld
Stel, een voetballer heeft een aflopend contract. De speler komt uit voor een club in het rechterrijtje in de Eredivisie. De club is nog niet zeker van lijfsbehoud. Hierdoor wachten zij liever met het sluiten van nieuwe contracten. Dat betekent dat de club eerst formeel contracten moet opzeggen.
Door dit te doen voorkomt de club problemen met de vakbond. Het contract is volgens de regels opgezegd waardoor de club is ingedekt. Tegelijk kan de club aangeven wel met de speler om de tafel te willen zitten. Als club en speler met elkaar door willen gaan zij in gesprek.
Ondertussen hoopt de club de punten bij elkaar te spelen zodat zij zeker is van een nieuw seizoen in de Eredivisie. Via het management van de speler is de club al op de hoogte van de eisen. De speler kijkt samen met zijn zaakwaarnemer of er andere interessante opties zijn.
Wanneer een nieuw seizoen in de Eredivisie een feit is, kan de club een voorstel doen. De speler overlegt met de zaakwaarnemer. Zijn er andere clubs die mogelijk een voorstel willen doen?
Na een korte periode van gesprekken tussen de club en speler komen zij een nieuw contract overeen. De speler tekent voor drie seizoenen. In de overeenkomst is een clausule opgenomen voor degradatie. Beide partijen kunnen dan een einde maken aan de samenwerking.
Het formeel opzeggen van het contract hoeft dus niet te betekenen dat club en speler niet met elkaar verder gaan.
Lees Hier Meer:
Geschreven door: Freddy Gomes, oud-voetballer op niveau en oud-trainer van een vriendenteam. Ik speelde 7 jaar voor Excelsior Rotterdam. Vanaf de C-jeugd (O14) tot aan het tweede elftal. Later speelde ik een aantal seizoenen in de Hoofdklasse. Als trainer werd ik kampioen met mijn vriendenteam in de Reserve 5e Klasse Zaterdag. Ik was tevens de keeper van dat team.