Ik ben geen voorstander van het makkelijk ontslaan van trainers.
Clubs die regelmatig van trainer wisselen hebben grotere problemen dan de persoon die zij voor de groep zetten. Een gevolg van het ontslaan van trainers is de rekening die de club hiervoor krijgt.
Net als voetballers tekenen trainers lucratieve contracten. Een verschil is dat trainers niet vaak langdurige contracten tekenen. Vooral jongere voetballers tekenen in veel gevallen voor 5 of 6 jaar.
Als een trainer een driejarig contract heeft maar in het eerste jaar wordt ontslagen heeft deze in principe gewoon recht op het restant van de betalingen. Het onderstreept het belang van de keuze van clubs. Er moet een duidelijk profiel zijn van welke type trainer past bij de club en spelersgroep.
Manchester United maakte onlangs bekend wat het kwijt is aan het ontslag van Erik ten Hag en zijn staf. De beursgenoteerde voetbalclub moet in de kwartaalrapporten inzage geven in dit soort zaken. Normaal gesproken houden clubs deze informatie het liefst geheim. Ik begrijp goed waarom dat is.
Het ontslag van Ten Hag en zijn staf kost United 17,5 miljoen euro. Naast de staf van Ten Hag moest er ook geld worden vrijgemaakt voor de vergoeding van de sporting director van de club, de technisch directeur. In totaal komt de club ruim boven de twintig miljoen euro uit.
Waarom
Het ontslag van de trainer kost dat bedrag omdat zijn contract doorliep tot 2026. In de zomer van 2024, twee jaar zijn komst, werd een optie in het contract gelicht. Dat betekende dat zijn tot 2025 doorlopende overeenkomst pas af zou lopen in 2026.
Toen hij in het najaar van 2024 werd ontslagen liep zijn verbintenis nog anderhalf jaar door. Dat was zo voor de trainer, maar ook de gehele staf waarmee hij samenwerkte. Dat een club in de zomer kiest voor een verlenging en een paar maanden later overgaat tot ontslag is opvallend te noemen.
United besluit een paar jaar eerder over te gaan tot het ontslag van José Mourinho. Ook hij verlengd daarvoor nog zijn verbintenis met de club. Om die reden kost het ontslag van de Portugees de club ruim 21 miljoen euro. Zijn ontslag bij Chelsea in 2008 levert hem 12 miljoen euro op.
Want United is hierin natuurlijk geen uitzondering. Chelsea slaagt erin zelfs tot twee keer toe vroegtijdig afscheid van Mourinho te nemen. De tweede keer spreekt de club van een gezamenlijk besluit. Hoewel niet bekend, ben ik ervan overtuigd dat de trainer weer een fortuin opstrijkt.
Tottenham Hotspur doet hier vrolijk aan mee. De club stelt Mourinho aan in 2019, na het ontslag van Mauricio Pochettino. 17 maanden later heeft de club genoeg gezien. Het bestuur denkt dat een andere trainer voor de groep zetten de oplossing is. Mourinho neemt weer miljoenen mee naar huis.
Dat bedrag zou 22 miljoen euro kunnen zijn. Zover komt het niet omdat de trainer kiest voor een samenwerking met AS Roma. Tottenham is dankzij de nieuwe werkgever van Mourinho een stuk minder kwijt. Toch is het geld dat de club beter had kunnen besteden.
Het is niet alleen in de top dat we dit zien. Clubs uit alle rangen en standen accepteren de hoge kosten die horen bij een ontslag. Het vervangen van de trainer lijkt een manier om de problemen kortstondig te verlichten.
Op de lange termijn doet het niets aan de situatie. Wie de trainer ontslaat, en alle andere zaken op dezelfde manier blijft doen, blijft alleen over met een grote kostenpost.
Lees Hier Meer:
Geschreven door: Freddy Gomes, oud-voetballer op niveau en oud-trainer van een vriendenteam. Ik speelde 7 jaar voor Excelsior Rotterdam. Vanaf de C-jeugd (O14) tot aan het tweede elftal. Later speelde ik een aantal seizoenen in de Hoofdklasse. Als trainer werd ik kampioen met mijn vriendenteam in de Reserve 5e Klasse Zaterdag. Ik was tevens de keeper van dat team.