Terug naar site

Dit moet je doen als je de bal verliest

6 april 2025

Balverlies lijden is niet leuk. Vooral niet als dat makkelijk te voorkomen is.

Wat je niet moet doen als voetballer is gaan treuren, of lopen klagen. Verlies je de bal aan de tegenstander, zet dan meteen de knop om. Probeer zo snel mogelijk je fout goed te maken.

Hoe sneller je na het verliezen van de bal druk zet op een tegenstander, hoe beter. Je vergroot dan de kans dat je team snel weer in balbezit komt. Doe je dat niet, dan heeft de tegenstander even de tijd om eruit te komen met de bal. De kans dat je dan een counter om de oren krijgt neemt toe.

De volgende bal

Soms hebben we als voetballer de neiging om te blijven hangen in een situatie die alweer voorbij is. Dit kan gebeuren wanneer je een bal krijgt aangespeeld maar je aanname niet goed is. De bal is al weg, maar we kijken naar het gras, of naar onze schoenen. Wat ging er mis denk je dan.

Of het kan gebeuren dat er een tegenstander in je rug zit, die de bal afpakt. Je eerste gedachte is dan klagen over een gebrek aan coaching van je teamgenoten. Waarom zegt niemand dat er een tegenstander in je rug zit? Ondertussen gaat het spel verder.

Om dit te voorkomen moet je voetballen met de instelling van 'de volgende bal'. Wanneer jij de bal verliest, gaat het spel verder. Dat is de volgende bal. Als de bal nog bij je in de buurt is, en jij zet meteen druk, dan kan je de bal terug gaan winnen.

Spelers die in staat zijn om zo te denken, bereiken meer. Als je teveel tijd nodig hebt na het verliezen van een bal, gaat een deel van het spel aan jou voorbij.

Oud-Liverpool aanvaller Sadio Mané geeft in een wedstrijd tegen Chelsea het goede voorbeeld. Mané komt in balbezit aan de linkerkant van het veld. Roberto Firmino maakt een loopactie naar de hoek. De pass van Mané is niet goed, en Chelsea komt in balbezit.

Even zien we de irritatie bij Mané vanwege zijn foute pass. Misschien is hij niet blij met de manier waarop Firmino de loopactie maakt. Toch zet hij daarna de knop om. Hij wil de Chelsea verdediging onder druk gaan zetten. De bal gaat naar keeper Kepa Arrizabalaga.

Mané zet door, en vanwege zijn druk levert Kepa de bal in. Hij kan deze in het lege doel schieten. Die goal heeft de aanvaller te danken aan de instelling van 'de volgende bal'. Na het balverlies was de volgende bal het druk zetten op de Chelsea verdediging. Wat eraan voorafging doet er niet toe.

De volgend keer dat je de bal verliest, en daarin blijft hangen, denk dan aan de volgende bal. Niet treuren, niet klagen, maar druk zetten. Vooral als de bal nog bij jou in de buurt is. Dat is je kans. Door te werken kan je zorgen dat het team weer snel in balbezit komt.

Lees Hier Meer:

Geschreven door: Freddy Gomes, oud-voetballer op niveau en oud-trainer van een vriendenteam. Ik speelde 7 jaar voor Excelsior Rotterdam. Vanaf de C-jeugd (O14) tot aan het tweede elftal. Later speelde ik een aantal seizoenen in de Hoofdklasse. Als trainer werd ik kampioen met mijn vriendenteam in de Reserve 5e Klasse Zaterdag. Ik was tevens de keeper van dat team.